Så torkar du enkelt din egen mat

Istället för att köpa frystorkad mat kan du torka egen mat. Det är enklare än vad du kanske tror. Torkad mat kan du lägga i din prepping låda om en kris skulle uppstå. Det kan även vara bra att ha med sig när du ska på utfärd.

I den här artikeln går vi igenom hur du gör och vilken typ av mat som passar att torkas.


Så torkar du din egen mat

Det finns flera olika sätt att torka egen mat på. I ugn, mattork eller lufttorka.

Det bästa för själva livsmedlet som du vill torka är att det torkar på så kort tid som möjligt och på så låg temperatur som möjligt. På så vis behåller maten de flesta näringsämnena. Det är därför frystorkad mat som du köper i outdoor-butiker håller så högt näringsvärde.

Tyvärr är frystokning en komplicerad process, som är svår att göra hemma.

Använder du dig av en mattork kan du vanligtvis ställa in temperaturen. Frukt, grönsaker och ostar blir bäst att torka i 50 grader. Kött, kyckling och fisk kräver 70 grader.

Vad kan torkas och hur länge håller det?

All mat går faktiskt att torka men vissa saker är lättare än andra. Desto mer vatten ett livsmedel innehåller, ju längre tid tar det att torka.

Har du utfört torkningen på rätt sätt kan mycket hålla flera år.

Fisk, kyckling och kött har kortare hållbarhet men förvaras det i frys eller kyl, förlängs livslängden. Fet mat kan härska och har en kortare hållbarhet i ett torkat tillstånd. Ost håller sig cirka ett halvår. De feta livsmedlen klarar sig bäst i kyl och frys andra livsmedel kan du förvara försluten i glasburkar eller plastpåsar som du försvarar på en torr, mörk och sval plats.

Fem lättaste råvarorna att frystorka

När du vill göra egen frystorkad mat, skiljer sig svårighetsgraden åt mellan olika livsmedel.

De fem lättaste råvarorna att börja med är:

  • Morot: Skala morötterna och skär i tunna skivor. Förväll morötterna i 3 till 5 minuter tills de är mjuka men inte genomkokta. Skölj dem sedan i kallt vatten. Torka dem i ungefär 50 grader på ett bakplåtspapper i ugnen eller i en mattork. I tork tar det cirka 6 timmar och i ugnen cirka 10 timmar.
  • Purjolök: Börja med att noga skölja purjolöken och skär den sedan tunt. Torka den i cirka 50 minuter antingen på bakplåtspapper i ugn, som tar cirka 4 timmar. Du kan även använda dig av en mattork och då tar det cirka 2 timmar.
  • Äpple: Skala, kärna ur och skiva äpple i tunna skivor. Även äpple torkas i 50 grader på bakplåtspapper i ugn eller i mattork. Ugn cirka 12 timmar och i mattork 6 timmar.
  • Svamp: Rensa och skiva svamparna. Om du ska lufttorka svampar ska du göra det i ett rum nära en värmekälla som exempelvis element, golv med golvvärme eller ovanpå kylen. Lägg den skivade svampen på ett bakplåtspapper några dygn och rör mellan varven. Du ska inte använda ugnen för att torka svamp eftersom det blir för varmt. Däremot kan du använda en mattork på 40 grader.
  • Färs: Det gäller alla typer av färs. Börja med att marinera, salta eller krydda färsen. Bryn färsen i panna utan fett på medelhög värme tills färsen är helt torr. Låt den torka en stund på hushållspapper och bred sedan ut den på ett plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen på 70 grader i 10 timmar eller använd en tork i 5 timmar. Färsen ska vara torr som grus.

Undvik vanliga misstag

Skär inte för tjocka skivor eller torka på för hög värme eftersom det då bildas en hinna som gör att fukten stannar kvar.

För det mest jämna resultatet är det bra att antingen använda en mattork eller en varmluftsugn. Ett tips när du torkar i ugn är att lämna luckan på glänt lite. Det kan du göra med hjälp av en sked.

När du lämnar en glipa innebär det att luften kan cirkulera och fukten kan komma ut.

Torka hellre för länge än för kort tid.

Skär upp, titta och känn efter så det är helt torkat.

Lämna en kommentar